ÄF-BEE-CEE REMIX!!!

04.12.2019

FBC Remix on isokyröläinen salibandyn erikoisseura, jonka tavoitteena on tarjota alueen lapsille, nuorille ja aikuisille laadukasta ja monipuolista salibandytoimintaa taitotasoon ja kuntarajoihin katsomatta. Isokyröläisten lisäksi Remixissä on pelaajia mm. Ylistarosta, Vähästäkyröstä, Laihialta ja Vaasasta. 


Taustaa ja syntyhistoriaa

FBC Remix on perustettu vuonna 2001. Seura on siis tänä vuonna tullut täysi-ikäiseksi. Alun perin seuran nimenä oli Isokyrö Scorpions, mutta vuonna 2004 nimi muuttui nykyiseen muotoonsa FBC Remix. Annetaan seuran perustajan ja ”grand old man” Markku Hakalan kertoa nimen taustoista:

 • Olen useasti saanut vastailla kysymykseen mitä tuo nimi tarkoittaa ja mistä se tulee. Olen vastannut, että FBC voisi tietysti olla se tavanomainen "Floorball Club", mutta koska pelin täytyy olla myös hauskaa, se onkin meillä "Far Better Company" - paljon parempaa seuraa.  Remix taas tulee musiikkitermistöstä, jossa "remix" tarkoittaa tutun biisin uudelleen miksausta. Meillä se siis tarkoittaa tutun pelin, salibandyn, uudelleen miksausta, salibandyn pelaamista isokyröläisittäin ja muutenkin toimimista oman intuition mukaan. Mitä se sitten taas tarkoittaa, sitä ei pysty vieraalle avaamaan, vaan se täytyy tulla itse aistimaan seuran sisälle. Mielestäni nämä kaksi seikkaa kuvaavat seuramme toimintamallia todella hyvin.

Yhteisöllisyys ja yhteen hiileen puhaltaminen ovat seuran tärkeimpiä voimavaroja. 

Kuka sitten toi sählyn eli tavallaan salibandyn esiasteen Isoonkyröön? 

 • Kyllä se oli Isonkyrön seurakunnan nuoriso-ohjaaja Hannu Ovaska. Hannu peluutti poikia ensin ent. keskikoulun liikuntasalissa joen pohjoispuolella ja myöhemmin valmistuneessa liikuntahalllissa. Toisaalla, Orisbergin suunnalla, pelailtiin myös kiivaasti Orisbergin Yhteistalon jäätävissä tiloissa. Vuosittain järjestettiin rovastikunnallisia sählyturnauksia, joihin tuli joukkueita mm. Vaasasta ja Vähästäkyröstä. Uuden liikuntahallin turnauksissa näiden turnausten voittajana alkoi yhä useammin esiintymään Isokyrö eli merkit tulevasta olivat nähtävissä, muistelee Hakala.


FBC Remixin syntytarina pitää sisällään oikeastaan kaksi isokyröläistä salibandyseuraa: Scorpions ja Titans. Hyvin pian seurat kuitenkin yhdistivät voimansa ja tuloksena oli Isokyrö Scorpions. Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry. palkitsi Isokyrö Scorpionsin jo vuonna 2002 stipendillä nuorten ja joukkueurheilun hyväksi tehdystä työstä. Isokyrö Scorpions kiersi noihin aikoihin eri turnauksissa ympäri maakuntaa, sillä lähialueella ei vielä ollut juurikaan junioritoimintaa naapuriseuroissa saatikka Salibandyliiton sarjoja. Isonkyrön Vuoden Viriksi FBC Remix valittiin vuonna 2004. Seura on jäsenenä Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:ssä ja Suomen Salibandyliitossa.


Säihkettä ja sähinää

Tällä hetkellä FBC Remixillä on eri sarjoissa pelaavia joukkueita yhteensä 13. Juniorijoukkueet pelaavat aluesarjoissa, miesten edustusjoukkue ja naisten joukkue 2. divisioonassa. Miesten II-joukkue pelaa 5. divarissa. Viime kaudella nykyiset B-tytöt ja B-pojat kävivät SM-pudotuspelikarsinnoissa mittaamassa tasoaan. Remix oli valtakunnan kärjen tuntumassa, vaikka ovet SM-sarjaan eivät vielä avautuneetkaan. Muutama tyttöpelaaja pääsi lisäksi sovittamaan viime kesänä maajoukkuepaitaa ylleen. Hämmästystä on herättänyt se, että näin pieneltä paikkakunnalta ponnistava seura on raivannut tiensä valtakunnan isojen kaupunkiseurojen joukkoon. 

Lähes joka viikonloppu syyskuusta maaliskuuhun oranssiliput liehuvat katsomoissa jossain päin Pohjanmaan maakuntia aluesarjojen peleissä. Kannustus on aina hurjaa, kun oranssi-/mustapaidat viilettävät kentällä. Yleensä ne hauskimmat, hyväntahtoisimmat ja kovaäänisimmät kannustajat sattuvat olemaan juurikin remixiläisiä. Pienen on pidettävä meteliä. 

Pienimmille lapsille, siis alle kouluikäisille, on seurassa omat kerhoryhmänsä. Alun alkaenkin seuran tavoitteena on ollut rakentaa tie menestykseen omista junioreista käsin, harkitusti ja pitkäjänteisesti. Se on tänäkin päivänä yksi seuran kulmakivistä. Nykyisen edustusjoukkueenkin pelaajat ovat ottaneet ensiaskeleensa salibandyn parissa seuran kerhoryhmissä ja junioreissa. 

Remixissä on yhteensä 172 junioripelaajaa, jotka ovat iältään alle 16-vuotiaita. Kaikkiaan seurassa on reilu parisensataa lisenssipelaajaa, kun mukaan lasketaan yli 16-vuotiaat ja aikuiset pelaajat. Remix on siis todella merkittävä lapsi- ja nuorisotyön toteuttaja Isossakyrössä ja sen lähialueilla. Kun pelaajien perheet ja muut läheiset lasketaan mukaan, niin salibandy liikuttaa ja koskettaa tavalla tai toisella vähintään tuhatta kyröläistä. Ei mikään ihan pikkujuttu. Kyllä tämä jengi uuden ja asianmukaisen liikuntahallin on ansainnutkin.

Remixin junioritoiminta elää ja voi hyvin. Salibandyssa on imua. Laji ei ole kustannuksiltaankaan liian kallista lystiä. Harrastus- ja kausimaksut ovat sangen kohtuulliset. Valitettavasti salivuoroista on ollut kunnassamme jo pitkään huutava pula. Sen vuoksi Remix on joutunut hakemaan salivuoroja viime vuosien aikana myös Ylistaron Kirmaushallilta ja Laihian Monitoimitalolta. Naiset ja isommat juniorit ovat pelanneet kaikki kotiottelunsa Ylistarossa ja miehet Laihialla, koska Isonkyrön liikuntahallin kentän koko ei ole ollut riittävä. Toki Isossakyrössäkin on voitu jonkin verran harjoitella, mutta kotiottelut on ollut välttämätöntä viedä naapurikuntien isommille peliareenoille. Ainoastaan kerhoryhmät ja pienimmät E- ja F-juniorit ovat päässeet harjoittelemaan ja pelaamaan kotiturnauksensa Isossakyrössä. 

Onneksi ensi vuoden helmikuussa tilanne muuttuu, kun uusi uljas Isokyrö Areena avaa ovensa. FBC Remix saa tällöin oman kotikaukalon, jossa kaikki seuran joukkueet voivat pelata omat kotiottelunsa. Salivuoroja saadaan lisää eikä enää tarvitse turvautua naapurikuntien salivuoroihin. Remixiläisille uusi ja täydet mitat täyttävä liikuntahalli onkin kauan odotettu joululahja. Sitä se on varmasti monille muillekin aktiivisille kuntalaisille. Iso kiitos ja kumarrus Isonkyrön kunnalle siitä, että täällä on investoitu tulevaisuuteen ja ymmärretty liikunnan ja miksei muidenkin aktiviteettien merkitys kuntalaisten hyvinvoinnille.

Tervetuloa sankoin joukoin pelaamaan, toimimaan ja kannustamaan! 


FBC Remix-joukkueet:

 • Miesten edustusjoukkue (2. divisioona)

 • Miesten II-joukkue (5. divisioona)

 • Naiset (2. divisioona) 

 • B-pojat

 • B-tytöt

 • C1-pojat

 • C-tytöt

 • C2-pojat (yhdistelmäjoukkue Remix / Nurmon Jymy)

 • D1-pojat

 • D-tytöt

 • E-pojat

 • E-tytöt

 • F-pojat

 • Kerhopojat

 • Kerhotytöt


Taustajoukot

Seuran toiminta ei olisi mahdollista ellei taustalla toimisi kymmeniä vapaaehtoisia kuntalaisia; valmentajia, joukkueenjohtajia, huoltajia, seuran hallituksen jäseniä sekä muita seura-aktiiveja ja joka paikan höyliä. He uhraavat vapaa-aikaansa seuran hyväksi tarjoten lapsille, nuorille ja aikuisille mahdollisuuden mielekkääseen harrastukseen. Ei sovi unohtaa myöskään alueen yrityselämää, joka osaltaan on tukenut harrastustoimintaa.

B-poikien valmentajat Kimmo Vieri ja Petri Haukilehto ovat jo vuosia luotsanneet joukkuettaan. Valmentajat ovat nähneet läheltä pienten poikien kasvamisen ihmisinä ja kehittymisen pelaajina. Haukilehto valmentaa B-poikien lisäksi myös Remixin C1-poikia.

” Poikia ollaan valmennettu siitä asti, kun ne olivat vaahtosammuttimen kokoisia. Suurin osa on siis ollut mukana alusta lähtien. Joukkue on hitsaantunut hyvin yhteen vuosien mittaan. Poikien kanssa treenatessa omat työkiireetkin unohtuu ja samalla akut latautuu. Valmentaminen on todella hyvää vastapainoa omalle työlle”, Haukilehto sanoo.

Nyt taaksepäin katsellessa tulee hyvä fiilis siitä, kun näkee mitä ollaan saatu aikaiseksi. Joukkueen kanssa on touhuttu monta vuotta ja homma jatkuu edelleen. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen on ollut se juttu. On saanut olla osa kokonaisuutta ja mukana näiden lasten ja nuorten urheilussa ja elämässä ylipäätään”, Vieri toteaa.


Vierin ja Haukilehdon valmentama joukkue voitti mm. aluemestaruuden vuonna 2017 ja 2019. Jotain nämä veljet ovat siis tehneet poikastensa kanssa oikein. Miten homma on saatu pidettyä rentona, hauskana ja samalla tavoitteellisena?

Treenataan kovaa, mutta pidetään aina pilke silmäkulmassa. Poikia ei juurikaan tarvitse patistaa treenaamaan. Annetaan vaan niille harjoitteita, niin salissa pallo liikkuu ja kovaa mennään. Yritän siirtää oman pallopelitaustan tuoman kokemuksen kautta opittuja asioita pojille. Joukkueen ehdoilla toki mennään. Treeneissä pojilla on yleensä virtaa niin paljon, että se tarttuu myös meihin valmentajiin. Kimmon kanssa yhteistyö sujuu ja tuottaa myös tulosta”, jatkaa Haukilehto

Paljonhan tähän touhuun menee toki aikaa, mutta on se sen arvoistakin. Illat kuluu harjoituksissa ja tietenkin niitä harjoituksia pitää etukäteen suunnitella. Lähes kaikki viikonloput ollaan jossain päin Vaasa – Kokkola – Seinäjoki -akselia turnauksissa. Ei tää ole enää pelkästään oma harrastus vaan kyllä tästä on tullut koko perheen yhteinen juttu. Vapaa-ajalla tulee myös istuttua koneen ääressä, kun pitää lähetellä viestejä ja sähköposteja, analysoida pelejä ja suunnitella seuraavien treenien kuvioita jne.”, kertoo Vieri.


On kuultu puhuttavan jopa yhteisestä Remix-perheestä. Pelireissuja tehdään usein yhdessä ja katsomoissa myös kannustetaan yhdessä. Mukana on usein koko perhe ja monesti myös mummat ja paapat sekä muut lähisukulaiset ja tuttavat tulevat seuraamaan pelejä. Tuttavapiiri onkin perheissä melkoisesti laajentunut ja ystävyyssuhteita solmittu, niin oman joukkueen sisällä kuin myös vastustajajoukkueiden kanssa. 

Viime keväänä Haukilehdon ja Vierin luotsaamat nykyiset B-pojat kävivät pelaamassa Lappeenrannassa SM-pudotuspelikarsinnoissa. Sinne mentiin yhdessä bussilla ja yövyttiin hotellissa. Monet olivat mukana koko perheen voimin. 

Lappeenrannasta muistuu mieleen, kun eräs paikallinen katsoja kysyi, että mistä kaupungista tämmönen Remix tulee... Katsojan oli kuulemma vaikea uskoa, että näinkin pieneltä paikkakunnalta löytyy niin kovia pelimiehiä”, Vieri muistelee.

Allekirjoittanutkin muistaa Lappeenrannassa nähneensä, kun katsomossa useampikin lajitoveri katseli puhelintaan ja navigoi itsensä Suomen Texasiin paikkakunnalle nimeltä Isokyrö. 

Jotenkin tuolla turuilla ja toreilla pelireissuilla kulkiessa on tullut mieleen Asterix, Obelix ja Gallia. Remix, pieni isokyröläinen seura Etelä-Pohjanmaalta, tulee ja näyttää, että himmeämmistäkin parrasvaloista voi nousta taistelemaan isompien kanssa. Nimenomaan joukkueena ja yhdessä tekemällä on mahdollista saavuttaa isoja asioita. Kysykää vaikka mörkö-Markolta, Jaloselta ja muilta viime kevään lätkän MM-sankareilta. 

Remix-perhe voi siis tälläkin kaudella ylpeänä edustaa musta-oransseja värejään ja kajauttaa ilmoille kapteeniensa johdolla: ÄF – BEE – CEE REMIX!!! Periksi ei anneta. Tärkeintä ei kuitenkaan ole aina voitto vaan se, että yhdessä yritetään parhaamme ja pidetään hauskaa. Katsotaan sitten mihin se riittää. Me ollaan sankareita kaikki. Muistoja, kokemuksia ja elämyksiä näistä reikäpallon parissa vietetyistä hetkistä saa jokainen. Tulkaa ja kokekaa itse! Isokyrö Areenalla tavataan helmikuussa 2020.


Jutun kynäili Junnu (miesoletettu, kahden säbäjunnun isä, ex-valmentaja, huoltaja, autokuski ja apupoika Antero)

04.12.2019ÄF-BEE-CEE REMIX!!!
06.10.2021Nyt neulomaan seurasukat! - OHJE
24.06.2021Äänestä seurallemme oma villasukkamalli
19.01.2019FBC Remixin junioreiden matkassa